Korfbal Vereniging
OKV Oostzaan

Herstructurering veldkorfbalcompetitie

woensdag 17 augustus 2022
Aan het einde van het afgelopen seizoen heeft het bondsbureau de verenigingen bevraagd over de opzet van de veldkorfbalcompetitie. Hierbij was de vraag of de huidige opzet van een veldcompetitie in poules van 8 ploegen verdeeld over het najaar en voorjaar nog voldeed aan de behoefte van de verenigingen en de leden. Op basis van de input als ook de behoefte van verenigingen om in een andere opzet meer ruimte te hebben voor andere activiteiten en flexibelere mogelijkheden heeft het bondsbestuur besloten om hierop in te spelen en voor een andere invulling van het competitieschema te kiezen vanaf het seizoen 2023/2024. Door een andere opzet van de veldcompetitie kan de zaalcompetitie eerder beginnen, waardoor het reguliere seizoen begin juni afgerond kan zijn.  

Doordat de competitie eerder eindigt, kunnen ook de veel gewenste verenigingsactiviteiten eenvoudiger gepland worden. Daarnaast kan met deze opzet ook beter ingespeeld worden op het voorkomen van het spelen van wedstrijden in de schoolvakanties, met name de herfstvakantie, ten opzichte van de oude planning.

Afgelopen zaalcompetitie is er al in deze nieuwe competitievorm, poules van 4 met 6 wedstrijden, gespeeld.  Uit de eind mei/begin juni gehouden peiling over deze opzet bleek de uitkomst dat merendeel van de verenigingen hier achter staat. Op deze peiling heeft 63% van de verenigingen, uitkomend in het wedstrijdkorfbal, gereageerd. Daarvan waren er 37% tegen en dus een meerderheid voor deze nieuwe competitievorm. Daarmee voldoende draagvlak om deze vorm vaker in te gaan zetten.  

De veldcompetitie wordt met ingang van het seizoen 2023/2024 een competitie die uit 2 gesplitste veldcompetities bestaat. Eén volledige competitie met 4 teams voor de zaal, als ook een volledige competitie met 4 teams na de zaal. Deze opzet is gelijk aan die van het breedtekorfbal. De eindstanden in de poules van de najaarscompetitie bepalen de inrichting van de niveaus in de voorjaarscompetitie. Hiermee wordt gerealiseerd dat de teams zoveel mogelijk wedstrijden spelen tegen teams met een vergelijkbaar niveau. Door het spelen in poules van vier, speel je per competitie 2 wedstrijden minder.  
 
De uitwerking van de standaardklassen hiervan is terug te vinden in de bijlage. De uitwerking voor de reserveklassen en de jeugd zal op dezelfde wijze plaats gaan vinden. De detailuitwerking komt terug in de promotie/degradatieregeling die vlak voorafgaand aan de start van de veldcompetitie gepubliceerd zal gaan worden. 

Voor vragen kun je je wenden tot competitie@knkv.nl

KNKV