Korfbal Vereniging
OKV Oostzaan

Kamp voor een dag 2021

dinsdag 31 augustus 2021
Omdat het Pinksterkamp al 2 jaar achter elkaar niet door kon gaan, stond er afgelopen zaterdag een alternatief "Kamp voor een Dag" op het programma voor de OKV jeugd. Een dag vol leuke en sportieve activiteiten, afgesloten met een barbecue; een mooi startschot voor een nieuw korfbalseizoen!

Met een geweldige opkomst van bijna 60 (oud) jeugdleden, werd het kamp iets na 9:00 uur geopend.

De indeling van de 6 teams - een mix van 9 of 10 leden van verschillende leeftijden - hing op de ramen en ieder team moest aan een eigen tafel gaan zitten voor de eerste opdracht: bedenk een naam voor jullie team. Een aantal had duidelijk nog niet ontbeten, want binnen enkele minuten werden de eerste namen al opgeschreven:

Team 1 - Broodje Hotdog
Team 3 - Pannenkoeken
Team 5 - Champignons

Niet veel later gevolgd door:

Team 2 - de Bommers
Team 4 - de Toppertjes
Team 6 - de Guppies

Om 9:30 uur kon het programma beginnen.

Er stonden 5 trainingsonderdelen klaar waar elk team een niet-zo-alledaagse training kreeg. Zo was er een rebus om op te lossen en een estafette, maar ook spelletjes als mastermind, ganzenbord en boter, kaas en eieren.

Team 1 hoefde nog niet te trainen, zij begonnen aan een speurtocht door Oostzaan. Na een kwartier trainen werd er doorgeschoven. Een volgend team mocht vertrekken voor de speurtocht en de overgebleven teams gingen een ander trainingsonderdeel doen. En zo ging het door tot om 10:45 uur het laatste team vertrok voor de speurtocht en de rust heel even wederkeerde op het OKV complex. Eindelijk tijd voor koffie voor de leiding.

Voor de speurtocht kreeg de grootste of oudste van ieder team papierwerk mee:
uitleg, regels en telefoonnummers van de leiding
een route beschrijving en plattegrond
de speurtocht bingo kaart met 28 vragen en 2 foto opdrachten
Voor de rest van het team waren er nog 4 speurtocht bingo kaarten om te verdelen, zodat iedereen onderweg mee kon zoeken naar de juiste antwoorden.

Omdat de jongste OKV leden ook van de partij waren, volgde de speurtocht een zo veilig mogelijk route door het dorp. Het ene team deed de route linksom, het andere team rechtsom. Ze hadden er maximaal 2,5 uur de tijd voor, want dan werden ze weer verwacht voor het volgende trainingsonderdeel. Behalve de Guppies; zij vertrokken als laatste en hadden dus alle onderdelen al gehad.

Naast een scherpe blik en goede conditie, was een lege blaas ook wel handig. Dus na een toiletbezoek gingen de teams stuk voor stuk op pad.

Er werd gezocht naar huisnummers, maar ook naar locaties van afbeeldingen. En er moest gerekend worden; van de hoeveelheid oerfrieten bij de Family en het aantal vogelhuisjes op een bepaald adres, tot het aantal verstreken dagen sinds de eerste steen van de Korenaar. En als je dan geen smartphone gebruikt of bekenden op de route hebt wonen, dan kost dat veel energie. Gelukkig hadden we daar rekening mee gehouden.

Sommige Oostzaners dachten een pop-up lunchroom te zien op het Zuideinde, maar dat was de tussenstop van de speurtocht! We mochten gebruik maken van de oprit bij Wim en Jannie om de speurneuzen halverwege hun tocht te voorzien van een natje en een droogje.

Er moesten onderweg ook foto's worden gemaakt; 1 groepsfoto per team en ieder teamlid met een uniek (echt of nep) dier. Dus niet met z'n allen met een hondje, want dat levert niet zoveel punten op. En wat was iedereen goed bezig! Naast voor de hand liggende dieren (honden, katten, eenden, vogels), passeerden de volgende dieren de revue: mier, naaktslak, koe, olifant, uil, paard, egel (ook een dode!), beer, vlinder, kikker, ezel, ooievaar, bij, muis (eetbaar), konijn, gans, flamingo, zalm, paling, makreel, hert, schildpad, een kop van een aap en een big (eetbaar), een Franse scharrelkip (bij de AH) en een nijlpaard.

Voor de duidelijkheid; dit vonden onze speurneuzen allemaal in Oostzaan!

Van de andere vragen vielen ons een aantal antwoorden op. Te beginnen met de vogelhuisjes. Want waren het wel allemaal vogelhuisjes? Elk team telde er 9 of 10. Dat hebben we allebei goed gerekend. Er was echter 1 team (Champignons) dat specifiek de 9 vogelhuisjes en 1 insectenhotel benoemde; zij kregen een bonuspunt.

Ieder team wist dat de belbus stopt bij het Lishof, behalve de Guppies... zij dachten dat de 392 en zelfs de nachtbus daar stopten.

Dat betonnen beeld in het parkje. Velen zagen er een plak Zwitserse kaas in, maar anderen ook: een hashtag, olifant, schilderspalet, een steekvork met een stuk kaas of spelende kinderen. We rekenden dit allemaal goed.

Slechts 1 team (Broodje Hotdog) had vraag 3A goed; 6462 dagen geleden werd de eerste steen van de Korenaar gelegd.

Het snelste team (de Guppies), dat er 119 minuten over deed, eindigde onderaan. De Pannenkoeken waren het langst onderweg, 147 minuten, maar eindigde slechts op plek 5.

Na gemiddeld zo'n 2 uur slenteren door Oostzaan kwamen ze uitgeput terug bij OKV. Sommige kinderen hadden onderweg nog een sanitaire stop gedaan bij bekenden en een enkeling moest de laatste meters op de rug worden genomen.

Met vereende krachten werden de resterende trainingsonderdelen volbracht, waarna het tijd was voor een welverdiende lunch.

En wie dacht dat er belegde broodjes voor ze klaar lagen, kwam bedrogen uit. Er moest zelf worden gesmeerd! Op een gesneuveld bord na, ging dat hartstikke goed. De kilo's ham, kaas en salami vlogen er doorheen, maar ook de potten chocopasta en pakken hagelslag waren populair bij de jeugd. Wat niet zo populair was: krentenbollen.

De lunch werd gevolgd door een quiz, terwijl ondertussen de velden gereed werden gemaakt voor het middagprogramma.

De quiz bestond uit 2 delen; eerst 10 algemene vragen, gevolgd door 10 stukjes van muzieknummers waarvan de titel geraden moest worden. Het gebruik van telefoons was verboden en werd nauwlettend door de leiding in de gaten gehouden.

Het begon meteen met een lastige vraag: Uit welk land komt Playmobil? Dat moest Denemarken zijn, dachten de meeste teams. De Bommers waren er zelfs van overtuigd en vertelden een ander team dat ze maar Duitsland moesten opschrijven. En dat bleek nou net het correcte antwoord te zijn!

Bij het raden van de muzieknummers zagen we dat iedereen, soms met een klein beetje moeite, wel een titel wist te raden. In tegenstelling tot een deel van de kampleiding: daar werd alleen "Ik ga zwemmen (in Bacardi Lemon)" geraden...

Na de muzikale lunch onderbreking was het tijd voor een Zevenkamp met waterspelen: sponsenrugby, bekers werpen, afstandwerpen, buikglijden, darten, stormbaan en een vierkamp. Deze vierkamp bestond dan weer uit: skilopen, zaklopen, kratten lopen en een Robin Hood bibberspiraal! Het skilopen was uiterst vermakelijk, want het merendeel van de teams heeft op de grond gelegen. Samenwerken is soms best moeilijk. Het bibberspiraal, een individueel onderdeel, is slechts door 8 kinderen uitgespeeld, knap hoor!

En dan de onderdelen met water. Vooral bij het buikglijden kon je flink nat worden, want met een beetje geluk (of pech?) belandde je in het zwembad! Halverwege de Zevenkamp kwamen langzaam de eerste ouders het OKV terrein op. Om te kijken, maar soms ook om hun kind(eren) af te drogen en te helpen met omkleden.

Tot slot het laatste onderdeel van de dag, de stormbaan. De meesten kwamen doorweekt aan bij de stormbaan, waar telkens 2 teams tegen elkaar streden en zo snel mogelijk een paar keer over de baan moesten. De volgende mocht pas vertrekken zodra je voorganger in de korf had geschoten. Het ging er fanatiek aan toe en na deze laatste krachtsinspanning was het tijd voor, opgefrist en wel, de prijsuitreiking en barbecue.

De teams konden gedurende de dag bij elk onderdeel punten scoren. De nummer 1 van een onderdeel kreeg 1 punt en de nummer 6 kreeg 6 punten. Dus het team met de minste punten was de winnaar van het kamp. Gelukkig was dit voor iedereen duidelijk...

Het team met de minste punten en dus de winnaar van de dag: team 4, de Toppertjes!

Alle deelnemers kregen een zakje snoep en de winnaars kregen als extraatje nog een (chocolade) medaille en een chocolade muffin.

Ondertussen waren de eerste worsten gaar en kon de barbecue beginnen, waarna iedereen, moe en voldaan, naar huis keerde (en velen de volgende dag met spierpijn wakker werden...)

Als kampleiding hebben wij ontzettend genoten van jullie inzet, creativiteit, fanatisme, originele foto's en grappige antwoorden! Bedankt!

Tot slot willen we ook alle vrijwilligers bedanken die hebben bijgedragen aan het succes van deze dag!

Tot ziens allemaal en hopelijk tot het échte Pinksterkamp in 2022!

De kampleiding,
Angelique, Annouk, Denise, Frank, Kiki, Marc, Mario, Maya, Peter en Wesley

('s Avonds laat kreeg de leiding nog een vage foto van, naar het schijnt, een gorilla op een fiets. We hopen dit mysterie later te kunnen ophelderen...)

Angelique, Annouk, Denise, Frank, Kiki, Marc, Mario, Maya, Peter en Wesley

De kampleiding