Korfbal Vereniging
OKV Oostzaan

Verslag over de A1

zondag 31 oktober 2021
Na een selectieprocedure van meerdere trainingen en drie wedstrijden hebben wij een gloednieuwe OKV A1. 

Ik stel u voor: 
We beginnen met Stijn. Stijn is overgekomen van de B1 en bij ons in de A1 gelijk aanvoerder gemaakt. Hij is onze verantwoordelijke speler die zijn hoofd altijd koel houdt en vaak de lastigste heer van de tegenstander uitschakelt. Dan gaan we door naar zijn vakgenoot Jelmer. Jelmer had al een jaartje in de A1 gespeeld en deze ervaring kunnen wij goed gebruiken. Hij is onze fysieke man die zich niet snel aan de kant laat zetten. Daarnaast zorgt hij elke wedstrijd voor wat doelpunten en is hij vaak koning onder de paal. Dan gaan wij door met de meiden uit dit vak Louise en Mara. Voor Louise is het ook haar tweede jaar in de A1. Ondanks dat ze zelf niet altijd tevreden is over haar spel weet ze net zo goed als wij dat ze een geweldige allrounder is die verdedigend een tegenstander helemaal uitschakelt en aanvallend haar doelpunten mee pakt. En dan Mara de benjamin van dit vak en overgekomen uit de B1. Mara is een krijger, die geen duel uit de weg gaat al is de tegenstander een jongen van 1 meter 80 Mara zorgt dat zij de bal verovert. Daarnaast is Mara een vliegensvlugge dame die iedereen voorbij kan lopen.


En dan door naar het andere vak. Daar beginnen we met Don. Don is onze schot koning. Binnen onze hele vereniging zijn er maar weinig met zo’n mooi schot en die zo makkelijk kunnen schieten. Naast Don staat Wout. Wout die vorig jaar nog in de B1 stond en nu tegen de grote heren van de A zijn mannetje staat. Verdedigend kan hij zich helemaal vastbijten en heel vaak speelt hij de dames mooi aan met een diepe of een cross bal. Daarnaast pakt hij elke week minimaal een schotje mee. Dan de meiden uit dit vak: Lotte en Isabel. Lotte is al een ervaren A speler, zij zat vorig jaar al in de A1 en voor haar is geen tegenstander te snel.  Verdedigend laat zij (bijna) nooit een doelpunt door en haar doorloopbal is dodelijk voor onze rivalen. En dan Isabel. Vorig jaar zat zij nog in de B1. Isabel kan elke tegenstander verdedigend uitschakelen (mits ze lekker ruiken) en zij is onze snel schutter. Ballen die onmogelijk lijken kan zij (heel knap!) nog richting de korf brengen en scoren. 

Al met al een top aantal spelers en dit blijkt ook uit de eerste zeven wedstrijden die we hebben gespeeld. 

Wij begonnen deze competitie tegen DKV victoria. Deze wedstrijd was op verzoek van DKV verplaatst naar dinsdagavond 14 september. DKV bestaat ook uit een goed team met een paar lange, goed spelende heren. In het begin van deze wedstrijd gingen we gelijk op en werd het ook 2- 2. Al snel daarna bleek dat ons team korfballend vele malen beter was, maar dat de uitdaging hem deze wedstrijd vooral in het mentale stukje zat. Hoe hou je je koppie erbij ondanks het geklets van tegenstanders en soms erg gekke beslissingen. Na een paar korte psychologische interventies hield iedereen zijn hoofd koel en strafte we het af met veel doelpunten en onderscheppingen. Wij wonnen deze wedstrijd met 8 tegen 15. 

Zo de kop is eraf nu doorpakken tegen EKVA. Onze eerste thuis wedstrijd. Nu wij ondertussen alle tegenstanders minimaal 1 keer hebben gehad kunnen wij wel zeggen dat wij EKVA de lastigste tegenstander vonden. Het is een fysiek team die wat groter en ouder lijkt dan ons team. Toen ze het veld op kwamen lopen vonden wij het moeilijk te ontdekken wie nou spelers waren en wie de coaches.. Dat zegt genoeg. In het begin konden wij goed meekomen met EKVA en kwamen wij zelfs voor, alleen na rust namen zij het spel over. Wij lieten ons toen overdonderen en EKVA kwam voor met 7 tegen 11. Gelukkig herpakte onze strijders van de A1 zich geweldig en konden zij in het laatste kwartier de achterstand rechttrekken naar 11-11. Echt een punt gewonnen!! Wij waren na deze wedstrijd super trots want terugvechten na zo’n grote achterstand is onwijs moeilijk. Iedereen bleef de hele wedstrijd positief en ervoor strijden en hieruit kwam dit mooie resultaat. 

Na deze wedstrijd gingen wij op bezoek bij AWDTV. Dit was de gekste wedstrijd van dit seizoen. De A1 had een mega sterke start wij kwamen heel snel 0-5 voor. Het leek een monster scoren te worden. Helaas kwam AW hierna flink terug en liet OKV zich erg afleiden. Waardoor we maar met een nipte voorsprong de rust in gingen. Gelukkig kon OKV zich de tweede helft herpakken en hebben wij deze wedstrijd gewonnen met 7 tegen 11.

Dan door naar Apollo.. een team voor de meeste spelers een verleden mee hebben. Vaak in de jongere teams een concurrent voor het kampioenschap waarbij het niet altijd even gezellig was. Dit zorgde er wel voor dat de OKV’ ers allemaal op scherp stonden en gebrand waren om deze wedstrijd te winnen. Dit resulteerde in een enorme voorsprong in de rust. Hierbij werd taart beloofd wanneer we 20 doelpunten zouden maken. Dit is helaas net niet gelukt maar een 7-17 overwinning tegen Apollo is er een voor in de boeken. 

De spelers hadden geluk want maandag na de wedstrijd was coach Bregje jarig en kregen ze alsnog taart. 

Toen was er de wedstrijd tegen Sporting West. Helaas zonder onze vaste kracht: coach Iris die vlak daarvoor geopereerd was. Dit werd uiteindelijk een van de spannendste wedstrijden dit seizoen. Het was van onze Atjes niet de beste wedstrijd. Het ontbrak een beetje aan concentratie en felheid. Maar iedereen kan wel eens een off dag hebben en juist dat zijn de belangrijke wedstrijden om te winnen. En onze strijders deden dat natuurlijk. Na een spannend duel waar het veel op en neer ging wonnen we met 10 tegen 9. Winnen ondanks een off day; dat is wat echte topteams doen!

De OKV’ ers houden er blijkbaar af en toe van een beetje spanning want ook de wedstrijd tegen Furore was er een om grijze haren van te krijgen. OKV won hier namelijk maar met 10 tegen 8 en het was een wedstrijd die tot het einde spannend bleef.

Deze wedstrijd waren we helaas niet compleet. Stijn was op vakantie en Jelmer had last van een nare schouder blessure. Gelukkig kon Jelmer de coaches goed ondersteunen aan de kant. We waren erg blij dat onze toppers Jort en Gijs uit de A2 mee wilden doen. Na een hele wedstrijd gespeeld te hebben met de A2 konden ze gelijk door bij ons en hebben ze super goed gespeeld; complimenten! 

Furore heeft een erg goed team wat al langer met elkaar samen speelt en dit was goed te zien in hun spel. Ze konden elkaar goed vinden. Ook in deze wedstrijd heeft OKV A1 laten zien terecht titelkandidaat te zijn en ondanks de spanning toch te winnen.

Het resulteerde in een mooie wedstrijd met veel kansen aan beide kanten. Het mooie aan deze wedstrijd is dat OKV zijn eigen spel bleef spelen en zich niet aan paste. 

En dan de wedstrijd tegen ZKC. ZKC had nog maar 5 punten en wij al 11. Alleen naar de stand kijkend zouden we deze dus moeten winnen. Maar als je iets verder kijkt blijkt dat ZKC 2 punten in mindering heeft gehad en een wedstrijd minder heeft gespeeld. Dus eigenlijk zou je vier punten bij op moeten tellen en wordt het een hele spannende wedstrijd. Helaas werd deze wedstrijd niet spannend en hebben wij de hele wedstrijd achter de feiten aan moeten lopen. Na zes minuten stonden wij al 5-1 achter. Wij begonnen te slap aan deze wedstrijd. Gelukkig konden wij wel onze doelpuntjes mee pakken maar verdedigend schoten wij te kort. Uiteindelijk kwam de uitslag op 19-14. Een wedstrijd om snel te vergeten, een bobbeltje op onze mooie reeks hopelijk kunnen we de reeks tijdens de laatste wedstrijd tegen DKV weer kunnen voortzetten. 

En toen op een regenachtige zaterdagochtend onze laatste wedstrijd voor de zaal tegen DKV Victoria… De tweede keer dat wij dit team tegen kwamen. De eerste wedstrijd was ook tegen DKV en die hebben wij toen met 8 tegen 15 gewonnen. Maar resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Deze wedstrijd was dan ook niet te vergelijken met de eerste wedstrijd. DKV is gedurende de competitie gegroeid in hun spel. Daarnaast ontbrak het bij de OKV’ers aan felheid in de aanval waardoor wij de afvang niet hadden. Hierdoor gingen wij de rust in met een achterstand. Gelukkig ging het de tweede helft een stuk beter we waren feller en verdedigde beter. Hierdoor hebben we de achterstand de tweede helft recht kunnen trekken en hebben we uiteindelijk gelijk gespeeld 9-9. 

Dan willen we nog even een momentje nemen voor onze trouwe toppers uit de A2 waar we bijna elke week op konden rekenen en regelmatig ook nodig hadden om in te zetten bij wedstrijden. Super bedankt Tess, Jessica, Inez, Sophie, Celeste, Dyon, Jort en Gijs!

Vooralsnog zijn wij als coaches dus dik tevreden.
We spelen tweede klasse waardoor de competitie nog niet afgelopen is. Na het zaalseizoen zullen we deze competitie op het veld voortzetten. Het is fijn om dit (al is het gedeeld) als koploper te doen. 

Over een paar weken gaan wij vol vertrouwen de zaal in voor een nieuwe competitie. Hier zullen we ook ZKC, Furore en Apollo weer tegenkomen, maar zitten er ook 3 nieuwe clubs bij. Altijd spannend maar onze uitslagen op het veld geven ons goede moed. 

Lieve groetjes,  
Drie trotse coaches

Angelique, Bregje en IrisĀ