Korfbal Vereniging
OKV Oostzaan

Lekker op je fietsie naar OKV

dinsdag 18 juli 2023
OOSTZAAN – De huidige jeugdleden behouden en nieuwe jeugdleden binnenhalen. De Oostzaanse Korfbal Vereniging (OKV) maakt hier nadrukkelijk werk van. Naast de gezellige sfeer waar de vereniging om bekend staat wil ze de faciliteiten op orde houden. Dat kan alleen met geld en daarom zet een actieve sponsorcommissie, bestaande uit Frank Egthuijsen, Marc Flens en penningmeester Albert Roebersen, zich in om bedrijven te interesseren de club financieel te steunen. Hoofdsponsors Adverion en Installatiebedrijf Wals zijn gebleven en daar heeft zich Witbaard aan toegevoegd. 11Teamsports uit Zaandam is aangetrokken als nieuwe kledingleverancier en daarnaast moet er voor elk jeugdteam een sponsor komen. Dat is al bijna gelukt.



Frank Egthuijsen, Albert Roebersen en Marc Flens. (Foto: Rodi Media/MvS)

Het is alweer bijna een jaar geleden, maar toch kijken de drie heren nog steeds met genoegen terug op de viering van het 90-jarig jubileum, september vorig jaar. Een groots gevierd gefeest met onder meer een barbecue en een zanger. Zoals ook het jaarlijkse Hemelvaarttoernooi en Pinksterkamp standaard regelrechte succesnummers zijn. Kinderen tellen letterlijk de dagen voordat ze eindelijk naar het kamp mogen.  


Gezelligheid

Gezelligheid en OKV gaan al negentig jaar hand in hand. Reden genoeg voor korfbalminnende dames, heren, meisjes en jongens uit Oostzaan om met een glimlach op hun fiets te stappen en voor de wekelijkse sportbeoefening naar het complex aan de Twiskeweg te rijden. 
 
“OKV is een stabiele club”, aldus Albert Roebersen, in het dagelijks leven financieel controller en nu penningmeester van de verenging. Zijn kennis zet hij graag belangeloos voor de club in. In een eerder stadium maakte hij deel uit van het eerste team. Zijn dochter werd lid, zo stond hij daar weer langs de lijn en toen voorzitter Ton van Ingen hem vroeg de vertrekkende penningmeester op te volgen, was hij er snel uit. 

Sponsorcommissie

Samen met Frank Egthuijsen en Marc Flens vormt hij de sponsorcommissie met als doel bedrijven aan OKV te binden. “Dat is nodig om in leven te blijven”, stelt Egthuijsen. “Drie hoofdsponsors hebben we nu en een nieuwe kledingleverancier. Nu zijn we bezig de hele club in het nieuw te steken. Bedrijven die ons steunen hebben al een binding met OKV, maar niet altijd. Er zijn ook bedrijven die het ons gewoon gunnen, die verdienen er niks mee.”  

Het zegt iets over OKV, een familievereniging waarin het draait om clubliefde. Er is daar menig stelletje en vriendengroep ontstaan en de club mag zich verheugen in de belangeloze inzet van veel vrijwilligers. De sfeer is uitstekend en kennelijk straalt dat naar buiten uit. 

Talentvolle spelers

Maar het draait binnen de club niet alleen maar om gezelligheid. In de gelederen lopen ook talentvolle spelers rond met ambitie. Die neigen dan toch naar een vertrek naar bijvoorbeeld Groen-Geel in Wormerveer, dat nu eenmaal in de hoofdklasse speelt. Hier valt voor OKV nog wel wat terrein te winnen. Het bestuur hoopt daarom dat het eerste team, dat nu uitkomt om de derde klasse, naar de tweede klasse promoveert. Dat maakt het dan toch aantrekkelijker om in Oostzaan te blijven korfballen. 

Egthuijsen: “We zijn nu een jaar bezig en zitten in een flow. Er zijn grote stappen gezet, ook met onze reclamebroden, en daar gaan we nu mee verder. We willen onze C- en B-leden behouden en nieuwe leden werven. Het moet prettig zijn om hier te komen en om hier te zijn.” 

Alles ziet er piekfijn uit

De faciliteiten werken daaraan mee. Niemand korfbalt graag op een afgetrapt veld met overal kale plekken, omringd door afgebladderde reclameborden. Bij OKV is daar geen kans op, want alles ziet er piekfijn uit. Ook wordt het jaarlijkse schoolkorfbaltoernooi, dat bij OKV wordt afgewerkt, benut om promotie voor de korfbalsport en de club te maken. Er wordt dan druk geflyerd. Het toernooi is verplaatst van mei naar september en dat blijkt een goede keuze te zijn. Egthuijsen: “Scholieren die het leuk vinden om te korfballen, kunnen dan meteen meedraaien in de competitie.” 

Roebersen: “We moeten nog wel werk maken van nabellen. En we merken dat korfbal zijn imago tegen heeft. Het is niet stoer om te zeggen dat je op korfbal zit. Maar het is in Nederland wel een van de grotere sporten, en we horen al jaren bij de beste landen van de wereld. Het komt bij korfbal veel aan op techniek, explosiviteit en balgevoel. Als je een houten klaas bent, krijg je het lastig.” 

Ook Marc Flens heeft zijn diensten binnen OKV aangeboden nadat een dochter lid werd. “Corona heeft het voor alle clubs, ook voor ons, moeilijk gemaakt. Nu gaan we alles weer van onderaf opbouwen. We willen het hier zó gezellig maken dat Oostzaners hier met hun vrienden willen korfballen. Alles is hier goed geregeld. Gewoon lekker op je fietsie naar OKV. Wat zou je moeilijk doen?”

Marcel van Stigt