Korfbal Vereniging
OKV Oostzaan

Eén broodje Bal

zondag 29 oktober 2023
Het was in het jaar 2000 
 
Zeg Ruud weet je het al, je staat in het krantje voor kantinedienst. O ja, wat is dat dan ‘kantinedienst”. Moet je dan met een politiepet op door de kantine lopen. Nee, helemaal niet. Je moet dus aan de andere kant van de bar gaan staan. Oeps.! Koffie, thee en fris inschenken en snoep verkopen, maar ook soep, patat en broodjes klaarmaken. En bovenal  vuil glas en aardewerk afwassen. Eitje toch met zo’n vaatwasser. Dacht ik toen nog. Geruime tijd voor mijn bewuste optreden verdiepte ik mij reeds in de Hygiëne code(de HACCP) van het“NOC*NSF. 
Ook de video over hygiëne in de kantine heb ik wel driemaal gekeken om zo alles uit het hoofd te weten. Twee dikke manuals waren avonden mijn deel, en terwijl iedereen vrolijk buiten trainde was ik al de kantine, keuken en voorraadschuur aan het inventariseren om straks maar niet voor verrassingen te komen staan. 

Eindelijk was het uur U daar en ik spoedde mij richting OKV. Gelukkig had ik ploegendienst van 11.00 tot 14.00uur zodat het licht, de kachel en het koffiezetapparaat al aan stonden. 

Dag Mel, dag Ruud, wat kom jij hier doen. Ja Mel dat weet ik ook niet zo goed maar ik heb een briefje met een uitnodiging gekregen en dus ben ik maar gekomen. Kortom ik kom helpen. Dat komt dan goed  uit want er moet afgewassen worden. Hoe bedoel je, er is toch een machine die dat doet, kijk maar daar. Sorry Ruud maar dat is de ijskast, het moet gewoon met de hand. Kijk maar goed hoe ik dat doe, dan ben je snel klaar. O, maar dat kan ik ook wel; thuis oefen ik ook elke dag. Laat ik maar vast beginnen. 

Ruud kom even helpen, het wordt druk aan de bar. Oké ik kom. Goedendag vrienden ik ben nu de reserve barman. Dag mevrouw, wat kan ik voor u doen? Zes koffie, twee thee en driemaal AA-drank. Kan ik pinnen. Helaas dat gaat hier nog niet. Zoveel sponsors hebben we nu ook weer niet. Dan maar contant. Heeft u terug van ƒ100,00. Ja dat gaat wel. Uh hoeveel is de koffie, thee en fris bij elkaar. Ojee m’n rekentuig ligt nog thuis. Dan maar achter op het bierviltje. Alstublieft hier is het wisselgeld. Doeg. Gauw maar weer even afwassen en bijkomen van de eerste verkoop. Zeg Ruud zie jij daar links de frituur staan. Ja. Zou jij daar voor 41/2  minuut en kroketje in willen houden. Vasthouden? Nee gewoon laten vallen en later weer ophalen. Maak tussendoor even een kop soep klaar met een stukje brood. Vandaag is de kippensoep in de aanbieding en die loopt altijd zo rond twaalf uur als een trein. Allemachtig wat vliegt de tijd. Ik ben nu al aan mijn vijfde afwas bezig en de theedoeken vliegen voorbij. Hangt morgen de waslijn bij Jannie natuurlijk weer veel te vol met mijn vuile theedoeken. Maar druk of niet ik blijf aan de Hygiënecode denken. De Salmonella bacterie krijgt bij ons geen kans! Ruud tap jij even vier pils. Oké dat moet lukken, het drinken gaat me ten slotte ook goed af. 

Zeg Mel komt er altijd zoveel schuim uit de tap. Nee, maar je doet het niet goed; kijk het gaat zo snel en goed. Toch maar weer even afwassen, want dat kan ik wel goed. Ruud haal jij nog even wat kroketten uit de diepvries, want de broodjes gaan nu lopen. Als ze dan maar niet de kantine uit lopen. Bestaat er eigenlijk een broodje”Vlaggenschip”, denk ik zomaar als ik even afdwaal bij de zoveelste afwas.. Dat lijkt me leuk zeg als we kampioen worden. 

Zeg wat doen al die mensen achter de bar. Dit is de aflossing voor je joh. Het is al twee uur. Mooi, maar ik blijf nog even want er is veel te doen. Mensenlief wat een ervaring, wat een dag! Nog even en ik weet alles van sport kantines. Met nog een teveel aan adrenaline in m’n bloed ga ik per fiets weer huiswaarts. Thuisgekomen val ik op de bank neer om mij eens even lekker te ontspannen met een lekker bakkie koffie. Heb je plezier gehad hoor ik uit de keuken geroepen. Ja heel erg hoor. Mooi, kom dan maar even helpen met afwassen! 

Ruud Overweg