Korfbal Vereniging
OKV Oostzaan

Kampioenschap van de D1

OKV D1 - Apollo D1 op zaterdag 18 maart 2017 - Marcel Schaft
Het is alweer vier wedstrijden geleden dat er een verslag van de D1 is geschreven. Dus eerst meer even terugkijken. Begin februari speelden we thuis tegen Ados D1. Dat werd 15-0. De uitslag zegt genoeg over de wedstrijd. De week erna moesten we weer uit, dit keer tegen Rapid D1. Thuis hadden we geen moeite met deze ploeg. Dit keer was dat anders. Het was een wedstrijd lang ploeteren. In de rust viel Jelmer ook nog ziek uit. Maar gelukkig was Noreen met ons mee, die de tweede helft kon invallen. Uiteindelijk wonnen we met 4-5. Snel vergeten deze wedstrijd.

Daarna is het vier weken wachten (met een vakantie tussendoor) voordat we weer mogen aantreden. Omdat begin januari een wedstrijd was uitgevallen vanwege ijzel, moesten we de laatste twee wedstrijden tegen dezelfde tegenstander, Apollo D1. En laat die tegenstander nou gelijk met ons bovenaan staan. Dat belooft een spannende tweekamp te worden.

Eerst de uitwedstrijd. De winnaar hiervan zou kampioen zijn. Het bleek een zeer hectische wedstrijd te worden. We begonnen vrij sterk en stonden na 8 minuten 0-2 voor door doelpunten van Demi en Inez. Daarna volgde een lange doelpuntloze periode van beide ploegen. Pas in de laatste 5 minuten voor rust werd weer gescoord. Twee van Apollo en één voor ons (door Isabel). Ruststand: 2-3. De wedstrijd was intussen grimmiger geworden. Geregeld lagen er spelers van OKV over de grond te rollen, wat de scheidsrechter wegwimpelde met eigen schuld. Veel tranen en frustratie daardoor. Van het door de KNKV gepromote ‘Veilig Sportklimaat’ was geen sprake meer.

In de rust tranen gedroogd en iedereen gemotiveerd om op een goede manier verder te gaan. Helaas ging de wedstrijd op dezelfde wijze door. Na wederom een valpartij begon het publiek zich ook steeds meer te roeren. Ouders zien namelijk niet graag dat hun kind kwaad wordt aangedaan en de begeleidend volwassene (de scheidsrechter) dit in orde vindt. Op dat moment dreigt de scheidsrechter de wedstrijd te staken. Toen ondergetekende aangaf dat een goed idee te vinden, werd de rode kaart tevoorschijn gehaald.

Gelukkig heeft de D1 twee coaches waardoor er zonder aanpassingen verder gespeeld kon worden. Iedereen blijft zijn uiterste best doen en Ties zorgt zelfs nog voor 2-4. Maar in de laatste 4 minuten werd er nog voor gezorgd dat Apollo twee keer kon scoren, waardoor de eindstand 4-4 was. Niemand kampioen. Maar wel een week later een herkansing in eigen huis.

Als de meeste ploegen genieten van een week rust, trainen wij (met de D2 en C1) nog een uurtje op woensdagavond. Op zaterdagochtend ontbijten we met z’n allen bij coach René en zingen we voor Sophie en Ties die allebei jarig zijn. Na het ontbijt gaan we gezamenlijk op de fiets naar de sporthal. Even omkleden, warmlopen en bespreken. Tijdens de bespreking geven de coaches aan dat we vorige week al hebben laten zien dat we beter zijn dan Apollo, maar dat toen zo’n beetje alles tegenzat wat tegen kon zitten. Als alles nu normaal verloopt, zullen we winnen.

We beginnen de wedstrijd voortvarend en krijgen al binnen een paar minuten een handvol goede kansen om te scoren. Uiteindelijk maakt Jelmer van afstand de eerste. Meteen scoort Apollo tegen en staat het weer gelijk. In het eerste kwart weet Jelmer nogmaals van afstand te scoren en scoort Stijn een slimme wegstapbal achter de paal. Na de wissel scoort Isabel al snel de 4-1 onder de korf en Ties de 5-1 met een onehander. Op slag van rust maakt Apollo hun tweede. Ruststand 5-2.

We zijn op de goede weg. Nu ervoor zorgen dat we snel na rust het gat vergroten en Apollo niet in de wedstrijd laten komen. Zo gezegd, zo gedaan. Vijf minuten na rust hebben Mara en Stijn er allebei een doorloopbal inliggen en staat het 7-2. De wedstrijd is dan binnen. Apollo doet er nog van alles aan door fanatiek te wisselen (drie heren in de aanval, drie dames in de verdediging), maar het maakt niets meer uit. Wij scoren nog driemaal door afstandschoten van Jelmer, Inez en Dyon. Apollo scoort nog tweemaal. De goed leidende scheidsrechter Mario fluit af bij de eindstand van 10-4. De D1 is voor de tweede maal dit seizoen kampioen geworden. Luid applaus van het vele publiek. Bloemen, toespraak, confetti, taart, fotomedailles en daarna natuurlijk met z’n allen feesten onder de douche.

Komende week geen rust voor ons. Dinsdag meteen het veld op. Het voorjaar brengt ons naar Blauw-Wit, EKVA en zelfs Exakwa. Op echt gras in Lelystand. Wie had dat voor dit seizoen gedacht? Dat wordt met de palen op de rug naar het oude OFC-veld lopen. Drie goede tegenstanders. Als we het goede spel van de laatste zaalwedstrijd voortzetten, kunnen er ook op het veld weer wedstrijden gewonnen worden. Te beginnen op 1 april thuis tegen EKVA. Ik heb er zin in.